videó Lúdas Matyi készítéséről

Lúdas Matyi minden korosztályhoz szól, gyerekektől a felnőtteken át a legidősebbekig. Minden korban van, volt és lesz ellentét a vezető és a nem vezető társadalmi rétegek között, legyen az nemes, király, párttitkár vagy politikus és paraszt, jobbágy, munkás vagy polgár. Szeretjük az olyan történeteket, ahol csavaros aggyal, huncutsággal egy kicsit vissza lehet vágni a pöffeszkedő, hatalommal visszaélővel szemben.

Számtalanszor találkozhattunk már vele filmben, rajzfilmben, diavetítés során, mesekönyvben, roppan emlékezetes ábrázolásai beleivódtak az emlékeinkbe. A Hazai Hősök készítése során szerettünk volna mi is valami egyedit alkotni, ezért megjelenítési módjában ötvöztük a meseszerűséget és a valóságot. Így kaptunk egy minden kópéságra hajlamos fiút, aki szinte kijön a képből.

Amikor karaktert tervezünk, elkészítjük a rövid leírását, hogy segítsük az alkotót anélkül, hogy megkötnénk a képzelőerejét. Lúdas Matyinál a főbb motívumokat így határoztuk meg: “Furfangos, okos, fogékony, bátor, szavatartó, szinte „odüsszeuszi” jelleme van. Ábrázolásban megjelenhet, hogy huncut, csalafinta, akiről sugárzik, hogy szinte rákacsint vagy egy elégedett félmosollyal tekint a nézőre.”

A videó pazarul bemutatja az alkotás komplex folyamatát, a “ceruza vázlattól” a háttér elkészítésén át a részletek aprólékos kidolgozásáig. És még a lúd is felbukkan természetesen!

Egy kis érdekesség, hogy Lúdas Matyi utolsó mozzanata Fazekas Mihály művében a következő: “Azzal lóra kapott, ‘s el ment dolgára örökre.”

Shopping Cart
Megígérjük, hogy kizárólagHASZNOS ÉS ÉRDEKES

dolgokat fogunk küldeni, olyat amit mi is szívesen elolvasnánk. ITT egy példa

Betekintést a karakterek készítésébe, rajzolásba, színezésbe, nyomdai munkába. Érdekességeket a Hazai Hősökről. 

Időnként csak Neked szóló kedvezményeket, hátha épp ajándékot keresel magadnak vagy másnak.