videó Csokonai színezéséről

Csokonai Vitáz Mihály a felvilágosodás korának legnagyobb magyar költője, aki bár csak 31 évig élt, olyan gazdag, szerteágazó és múlhatatlan életművet hagyott hátra, hogy 19. századig nincsen párja. Hányattatot sorsa volt, sehol nem volt maradása, sehol nem tudott igazán beilleszkedni és bár kiváló pedagógus volt, új módszerei, főleg a személyes foglalkozás a diákokkal, ellenszenvet is váltott ki idősebb tanártársaiból. Igazi elismertsége, felfedezése csak jóval halála után jött el, amikor Ady és kortársai méltó helyére emelték.

Nem tévedhetünk nagyot, ha azt írjuk, a tankönyvekből ismert ábrázolásaira, a speciális bajusz és hajzat felbukkanására mindenki emlékszik. Megjelenítésében törekedtünk a főbb jegyeinek felismerhetőségére és kontrasztként a nehéz életére, egy vidámabb, jókedvű pillanatot emeltünk ki. Így született az utazó Csokonai, aki még ekkor is alkot.

A kép sugározza a jókedvet, az életet és így mutatja be egy nagyon kedves háttér előtt a pipázó és éppen alkotó költőt. Ezt a hangulatot, ezeket az érzelmeket a megfelelő színek kiválasztása és mesteri felhasználása hozza el nekünk. Szinte halljuk a toll sercegését, érezzük a pipa füstjét és a háttérben a lágy színű felhők és a fák felvidítanak. Megfigyelhetjük, hogy Csokonai ruhája nincs túldíszítve, nincsenek kavargó színek és minták, ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ne egy-egy részlet vonzza el a figyelmünkket, hanem a kép egésze tudja kifejteni a hangulatot.

Érdemes elindítani a videót és megtekinteni, hogy válik Csokonai illusztrációja a jókedv és nyugalom szigetévé.

Egy kis érdekesség, hogy rövid életéhez képest hatalmas mennyiségű életművet hagyott maga után, versek, tanulmányok, beszédek, fordítások, folyóiratok, befejezetlen művek. Tulajdonképpen mindig éppen írt valamit, akár pihent, akár vendégeskedett, akár utazott.

Shopping Cart
Megígérjük, hogy kizárólagHASZNOS ÉS ÉRDEKES

dolgokat fogunk küldeni, olyat amit mi is szívesen elolvasnánk. ITT egy példa

Betekintést a karakterek készítésébe, rajzolásba, színezésbe, nyomdai munkába. Érdekességeket a Hazai Hősökről. 

Időnként csak Neked szóló kedvezményeket, hátha épp ajándékot keresel magadnak vagy másnak.